Almboter

Zaterdag, 13 juli 2013



Op Alpe Vallé hielden wij een pauze bij een drinkbak met heerlijk ijskoud water waarmee we ons een beetje afkoelden. Na enige tijd stapte een man en een vrouw bij een nabij gelegen almboerderij in een terreinauto en reden in onze richting. Precies voor de drinkbak stopte de auto, de vrouw stapte uit en haalde uit de kofferbak een houten vaatje en gooide dit in de drinkbak. Het vaatje met aan een kant een zwengel bleef drijven, maar de vrouw zei in rap Italiaans zoiets als: het mag gerust naar de bodem zakken en ondersteunde dit met gebaren. Zo snel als ze gekomen waren was de vrouw en haar chauffeur ook weer verdwenen richting het dal. Het vaatje begon na een tijdje inderdaad langzaam naar de bodem van de drinkbak te zakken.
Wij vroegen ons af wat is dit voor een vaatje en waarom moet dit in het koude water van de drinkbak  liggen?
Wij kwamen ter plaatse, ook na het bestuderen van de buitenzijde van het vaatje, niet verder dan dit moet iets te maken hebben met de productie van almkaas. 
Bijna goed……het is een houten botervaatje voor het maken van almboter. Door het vaatje te draaien wordt de room van de magere melk gescheiden en ontstaat er boter. 
Hoe dit precies in zijn werk gaat kun je in onderstaande video zien. Hier is een iets groter botervat in bedrijf dat elektrisch wordt aangedreven maar het principe blijft het zelfde.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten